Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet

Története

A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet 1994-ben kezdte el munkásságát azzal a céllal, hogy a muravidéki magyar nemzeti közösségnek a kulturális tevékenységét fejlesztje, a legtágabb értelemben segítse, az egyetemes magyar kulturális értékeket megőrizze és népszerűsítse. Továbbá szervezzen kulturális programokat, segítse megerősíteni a magyar nemzeti közösség nemzeti öntudatát és erősítse azt, valamint az erre irányuló kutatómunkákat vezesse. Az alapítója a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség, túlnyomó részben a Szlovéniai Kulturális Minisztérium és a Magyar Állam által Nemzetiségi jelentőségű intézménynek odaítélt támogatásokból áll a költségvetése.

Ezek a feladatok igen széleskörűek, és nem mindig egyszerűek, de az intézetben mindig is törekedettünk arra, hogy eleget tegyünk a kihívásoknak.

A kezdetektől a legkiemelkedőbb helyen a művelődési egyesületek és egyéb csoportok támogatása ált úgy szakmai, mint egyéb téren. Ez a terület a legszélesebb körű, hiszen ebben a csoportban találhatók a népdalörök, citeraegyüttesek, hímzők, kézművesek, színjátszó csoportok, versmondók, táncosok és néptáncosok. Ők ás az egyéb kulturális tevékenységgel foglalkozók a magyar kultúra őrzői Muravidéken, és emiatt minden évben a magyar kultúra napján, Zala György kulturális nívódíjjal díjazzuk az arra érdemeseket.

A fiatalság is fontos a számunkra, ezért több különböző versenyt szervezünk a részükre, amely keretében megismerkedhetnek a magyar történelemmel, földrajzzal, versekkel, irodalommal, továbbá társzervezői vagyunk határon átívelő néptáncos, népdalos vagy akár értékteremtő versenyek-vetélkedőknek. Ezen kívül az iskoláknak, óvodáknak biztosítjuk a különböző magyar jellegű szakkörökhöz a szakembereket, és lehetőségeket nyújtunk a magyar kultúra megismerésére az óvodától egészen a középiskola végéig. Nyáron több tábort is szervezünk a fiataloknak, amely lehet szakmai, honismereti, képzőművészeti, kézműves vagy néptáncos.

Muravidéken a kis lélekszám ellenére erős az alkotói ösztön több területen is. Nincs ez máskép az írás területén. A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet ezért mint könyvkiadó is működik, éves könyvkiadási programmal, ahol évről évre több kiadvány is megjelentetünk.

Ezeket a könyveket egyéb más magyarországi kiadványokkal, újságokkal, magazinokkal árusítjuk a Bánffy Központban működő könyvesboltunkban, ahol az említettek mellet elfogyaszthatnak egy kis italt a finom sütemények kíséretében. A központban található egy galéria is, ahol különböző kiállításokat, könyvbemutatókat szervezünk. Az udvaron a nyári időszakban koncerteket szervezünk, a nagyobb termünkben pedig az egyesületek próbái mellett kisebb monodrámákat ill. egyéb előadásoknak adunk helyet.

Rendezvényeket, a Bánffy Központunkon kívül, egész Muravidéken szerezünk különböző alkalmakra, legyenek azok színházi bérletes előadások, koncertek, ünnepi műsorok, konferenciák stb.

Mindemellett ápoljuk a szakmai jó kapcsolatokat úgy a Muravidéken mint Magyarországon, Szlovéniában és az egész Kárpát-medencében. Többek közt alapító tagjai vagyunk a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztalnak.

Utoljára módosítva: 2024-06-21 22:03

Kategória

külhoni magyar szervezet

Ország

Honlap

https://www.mnmi-zkmn.si/