Amőba Alapítvány

Története

Az Amőba alapítvány 1996-tól kezdődően a közösség szolgálatában áll fejlesztő képzéseivel és tehetséggondozó programjaival. Több-száz pedagógust képezett ki számítástechnika, idegennyelv, projektmenedzsment terén, több száz tanár és diák számára biztosított ECDL és ECL nemzetközi bizonylatokat. A Global Teenager nemzetközi projekt révén Sepsiszentgyörgy nemegyszer vált országos projekt nyílt nap színhelyévé, amely kulturális sokszínűségében vált jelentős eseménnyé fiatalok és tanáraik számára.

Az Amőba Alapítvány megvalósított tervek sokasága bizonyítja az Amőba alapítvány közösségépítő sikerét: a sepsiszentgyörgyi Gazdasági líceum diákjainak kulturális felkészítése és háromhetes szakmai gyakorlatoztatása Finnországban, Multimédiás terem létrehozása a Székely Mikó Kollégiumban – az Amőba Alapítvány anyagi és szakmai hozzájárulásával, a Református kollégium és Mikes Kelemen elméleti líceum diákjainak és tanárainak részvétele nemzetközi irányított tanulói folyamatokban, Gr. Battyhányi Lajos Ifjúsági Klub létrehozása Sepsiszentgyörgyön a helyi Rotary Klubbal közös együttműködésben, román nyelvi felkészítő vidéki diákok számára a Kovászna Megyei Tanfelügyelőséggel közösen, Információs technológia az oktatásban továbbképzések szervezése pedagógusoknak, a Holland Fejlesztési Intézettel közösen, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium diákjainak lettországi látogatása a Kraslawa Gimnázium GTP projekt partneriskolához, Nemzetközi ifjúsági tábor Ojtozban, Magyarország, Hollandia, Lettország és Románia részvételével, Tehetséges Háromszéki Ifjak program saját alapokból történő működtetése, stb… 2000 óta kiépült egy országos iskolahálózat a Global Teenager nemzetközi ifjúsági projekt keretén belül (www.globalteenager.org), amelynek az Amőba alapítvány az országos koordinátora.

Az Amőba Alapítvány 2007-tol a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége alapítótagja, és a Nemzeti Tehetségsegítő Tanácsának tagja. A Tanács 2008-ban létrehozta a Tehetségpontok hálózatát, amelyek a körzetükben lévő tehetséges fiatalok felismerésével, kiválasztásával és gondozásával segítik a tehetség kibontakozását és hasznosulását. Az Amőba Alapítvány 2009-től regisztrált tehetségpont, 2011-től kezdődően pedig akkreditált tehetségpont. Az Amőba alapítvány cselekvően hozzájárul az erdélyi tehetséggondozás folyamatának a fejlesztéséhez, kezdeményezője az azóta megalakult Erdélyi Tehetségtanács létrehozásának.

Utoljára módosítva: 2024-06-22 11:56

Kategória

külhoni magyar szervezet

Ország

Románia

Honlap

http://www.amoba.ro