Salamon Hugó

Életpálya

Az Esztergomi Tanítóképző Főiskola tanító–népművelő szakán, később az ELTE Bölcsészettudományi Karán népművelés szakon végzett, majd a Magyar Iparművészeti Főiskola művészeti és tervezési szakmenedzser szakán is diplomát szerzett.

Pályája kezdetén a Komárom Megyei Állami Építőipari Vállalat (KOMÉP) Bokányi Dezső Művelődési és Oktatási Központjának megalapítására és vezetésére kérték fel, ahol a klasszikus népművelésen túl mintaértékű országos programokat hozott létre munkatársaival, partnereivel.

1987-ben került A Vértes Agorája jogelődje, A Közművelődés Háza élére igazgatóként. Az intézmény akkor városi és megyei hatókörű közművelődési szervezetként működött, amelynek struktúráját átalakította. Innovatív megoldásokat keresett az intézmény szakmai és szervezeti működésében. A Közművelődés Háza országosan is a figyelem középpontjába került mozgalmas kulturális életével. Így 1988-ban elnyerte a Művelődési Minisztérium „leginnovatívabb művelődési intézmények” fődíját.

1999-től szervezetfejlesztési és projekttanácsadóként működik, komplex fejlesztő programok tervezésével és kivitelezésével is foglalkozik.

1999 és 2001 között projekttanácsadó, tréningüzletág-vezető a Szinergia Projektmenedzsment Kft-nél. 2001-től 2012-ig a KONETT Team-nél partner, tanácsadó–tréner, tréningüzletág-vezető.

2012-től 2022 májusáig A Vértes Agorája szakmai igazgatója volt. Az intézmény Tatabánya és a Tatabányai kistérség kulturális, közösségépítő, közösségfejlesztő, sport és szabadidős lehetőségeit biztosítja szakértő munkatársak együttműködésével.

A Vértes Agorája – ahol az egyetemes és kortárs kultúra értékeinek közvetítése, a helyi alkotók, alkotóműhelyek támogatása, a tehetséggondozás, szórakoztató programok szervezése és a sokrétű információszerzés is helyet kap – a megnyitása óta az országos kulturális szakma figyelmét élvezi. Az intézmény 2014-ben Salamon Hugó szakmai vezetése alatt Minősített Közművelődési Intézmény címet, 2015-ben Közművelődési Minőség Díjat nyert. 2017-ben Komárom-Esztergom Megyei Príma díjjal ismerték el az Agora Nonprofit Kft-t.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek megalakulása óta külső trénere, és közreműködik több egyetemi tananyag fejlesztésében, vezetői és a közszférában dolgozók tréningjeinek lebonyolításában.

A Nemzeti Művelődési Intézet oktatási programjainak kidolgozásában, oktatóként lebonyolításában is közreműködik.

Felesége pedagógus, angol nyelvi tanító, fia séfként dolgozik.

Munkásság

Tatabányán Salamon Hugó honosította meg a tehetséggondozó táborokat, s az ő nevéhez fűződik a ma már országos jelentőségű tatai Víz, Zene, Virág Fesztivál elődje, a Várudvari Játékok létrejötte, valamint a tatabányai Kortárs Galéria alapítása. Szintén ő indította útjára a város közkedvelt kulturális programjai – vagy azok elődei – jelentős részét, többek között a Tatabányai Szentivánéji Karnevált, a Társasági Estélyt és a Tatabányai Zenei Estéket.

A Vértes Agorája zöldmezős beruházásból az ő szakmai irányításával vált Tatabánya és térsége meghatározó közösségi-közművelődési intézményévé, s országos viszonylatban is mintaértékű szervezetté.

Szervezetfejlesztési szakemberként – piaci megbízásai mellett – a közművelődés területén is aktív részt vállal az ezirányú tudásátadásban, fejlesztésben. A területen működő intézményi vezetők felkérésére is tart tréningeket, workshopokat, amelyek témája a stratégiaalkotásától kezdve a szervezetállításon, a szervezeti és környezeti változások menedzselésén, s a minőségi munkát támogató humán fejlesztési modelleken át a kompetenciafejlesztő programokig tart.

Publikációk

A közművelődés területén töltött aktív évei alatt rendszeresen publikált szakmai folyóiratokban.
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem számos tananyagának szerzője, illetve társszerzője.

Elismerések

Tatabánya díszpolgára (2014)
Magyar Ezüst Érdemkereszt (2018)
Illyés Gyula Közművelődési életműdíj (2022)

Utoljára módosítva: 2024-06-22 14:16