Molnár Lajos Milán

Életpálya

Magyar közművelődési szakember, 2010-től a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Nonprofit és Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója.

Tiszafüreden született, általános iskolás éveit Tiszaszentimrén, majd Kunhegyesen töltötte, a középiskolát Szolnokon, a Verseghy Ferenc Gimnáziumban végezte.

Felsőfokú tanulmányait a Szent István Egyetem Jászberényi Alkalmazott Bölcsészeti Karán (andragógus, művelődésszervező szakirány) végezte.

Fiatal éveiben versenyszerűen sportolt labdarúgóként, majd marketing és rendezvényszervező vállalkozást indított 1992-ben, amely a mai napig működik.

1993-ban részt vett a Szolnoki Nemzetközi Kiállítás és Vásár elindításában. 1993-tól 1999-ig a szolnoki Hozam Klub nevű exkluzív vállalkozói klub igazgatója.

2006-2009-között Budapesten rendezvényigazgatóként dolgozott országos pénzügyi tanácsadó cégnél.

2010. január 1-től a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Nonprofit és Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója.

Vezetőként a stratégiai gondolkodást és a nyugodt, inspiráló munkahelyi légkör kialakítását tartja a legfontosabb feladatának. Tudatosítva, hogy piaci környezetben kell nonprofit szervezetként helytállni.

Különös gondot fordít ehhez a szervezetfejlesztésre, csapatépítésre mert meggyőződése, hogy elkötelezett, motivált és jókedvű munkatársak nélkül nem lehet komoly eredményeket elérni a közösségi művelődésben.

Tevékenysége kezdetén racionalizálta az intézmény működését szervezeti, gazdasági és műszaki területeken. Levezényelte az Agóra-beruházást és annak beindítását. Felkészítette a szervezetet a pályázati kiírás feltételeinek, a fenntartó és a közönség elvárásainak teljesítésére. 2019 és 2022 között kezelte a Szigligeti Színház beköltözésével járó kihívásokat.

Szakított a többségében befogadó intézményi szemlélettel. Sajátos struktúrájú programtervet hozott létre, amely egyaránt fontosnak tartja a szakmai, módszertani feladatokat és a tömegesítést. Ennek köszönhetően a szolnoki Agórában érték és élményalapú, a helyi és a térségi igényeket is kiszolgáló működés valósult meg.

Vezetői tevékenysége során az intézmény több országos és helyi elismerésben részesült.

Család

Szülei: Molnár Lajos és Ujfalusi Mária, testvére Molnár Anikó

Felesége: Bakos Judit, gyermekeik: Blanka (1994) Lili Lea (1996)

Munkásság

Kiemelt vezetői feladatának tekinti, hogy minél szélesebb közönséget tudjanak megszólítani és becsábítani programjaikra, hiszen a legjobb szakmai munka mit sem ér komoly látogatottság nélkül. A közkedvelt témák felhasználása azonban nem jelent felszínességet. Éppen abban segít, hogy az értékes tartalmak sok emberhez eljussanak, egyben a házban működő szakmai műhelyek bemutatkozási, kapcsolódási lehetőséget kapjanak. Célja a korszerű és szerethető, szilárd szakmai alapokon nyugvó közösségi művelődés megvalósítása.

Nagy hangsúlyt fektetett kisközösségek létrehozására, támogatására.

Ezek működtetésére elkötelezett, külső partnereket vagy saját munkatársakat keresett. Kompetencia-térkép alapján felmérte a dolgozók érdeklődési körét, egyedi képességeit, majd ez alapján támogatta őket klub, szakkör indításában.

Így jött létre az intézményben: a Pszichokuckó, a Családkutató Klub, a Zolnok Bandérium, a Csillagked(d)velők Klubja, a Ping-Pong Night, Textilszobrászat, Agóra barangoló, Társasjáték Klub, Madarász Klub vagy a matematika felkészítő foglalkozások.

Ötletgazdaként indította el a Családkutató Klubot, amely több mint 150 tagjával ma is meghatározó szereplője a hazai családkutató mozgalomnak.

Új pénzügyi konstrukcióval és a háttér biztosításával segítette a Zolnok Bandérium létrejöttét és máig tartó sikereit.

Formátum újratervezés

Meglévő, de már a kifáradás tüneteit mutató programok, kezdeményezések formátumát tervezte újra, amelynek köszönhetően színvonaluk és látogatottságuk is jelentősen növekedett: Szolnok Napja, Utazás Kiállítás vagy az Ételkorzó újratervezése Séf Randevúként.

Nagy látogatottságú, összművészeti, ismeretterjesztő programok.

Ötletgazdaként indította útjára a Szolnoki Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállítást, a szolnoki Zsaru Napokat, a Szolnoki Országos Csokoládéfesztivált, a Feminális programsorozatot.

Térségi feladatellátás

Az Agóra nyitásával egyidejűleg megalakult az Agóra Tanács, amelyben Jász- Nagykun Szolnok Megye 43 településével kötöttek együttműködési megállapodást. Ennek valós tartalommal megtöltésére előbb Agóra Forgatag néven térségi kitelepüléseket, majd Jövőműhelyt hozott létre, ahol partnerséget kínálnak, módszertani segítséget nyújtanak a kistelepülések vezetőinek, közművelődési munkatársainak.

Kulturális alapú gazdaságfejlesztés

2015-től megszervezte a Helyi Termékek Vásárát, később ennek évente kiemelkedő eseményét: a Dunszt, helyi termékek ünnepét. A 15 őstermelővel és kézművessel induló vásár mára 75 résztvevővel és 2000-nél több törzsvásárlóval zajlik minden hónap második vasárnapján az Agóra előtti téren. Újabban egyéb városi vagy országos programokhoz kapcsolódva Holdfény Vásár néven éjszakai vásárt is rendeznek. A kezdeményezéshez csatlakozott a Szolnok Coop is. Immár négy boltjában, állandó jelleggel biztosít polcot a helyi termelőknek.

Bábos élet fejlesztése

Szolnok város méretéhez képest igen komoly kulturális kínálattal rendelkezik, ám azon kevés megyeszékhelyek egyike, ahol nincs bábszínház. Ezt a hiányt pótolandó 2017-től komoly lépéseket tesz, annak érdekében, hogy a város és a megye bábos életét fellendítse. A helyi összefogás mellett, országos hírű szakemberek, konferenciák, gálák segítik ezt a jövőbe mutató munkát.

Márkaépítés

Tevékenysége alatt folyamatos kihívásokkal kellett szembenéznie a szervezet, az infrastruktúra vagy éppen a világjárvány miatt. Ezekre a kihívásokra rugalmas megoldásokat dolgozott ki a kollektíva segítségével. A hagyományok tisztelete, éltetése mellett törekszik az intézmény és a közösségi művelődés arculatának, kommunikációjának megújítására, hogy minden generációhoz eljusson az üzenet: a műveltség segíti az egyéni boldogulást és növeli a társadalmi szolidaritást, kohéziót. A közösségben megélt művelődés fontosságára, társadalmi jelentőségére utal hitvallása, amely az általa vezetett intézmény jelmondata is: „A műveltség utat mutat.”

Tevékenységek

Bár ez csak később tudatosult, de gyermekkorától erős volt benne a közösségi szellem. Felnőttként nem csak a kultúrában, hanem a sportban és az üzleti szférában is természetes számára a társadalmi szerepvállalás.

1993-2003 között a Szolnoki MÁV-MTE Sportegyesület elnökségi tagja.

1993-1999 a Hozam Klub nevű üzleti klub igazgatója.

1997-1999 Kővári Tamás Alapítvány az Egészséges Életért kuratóriumi tagja.

(2018-) Szolnok Város Jövője Közalapítvány kuratóriumi tagja

(2019-) A Magyar Közösségépítők Értékszövetsége Egyesület alapító és elnökségi tagja

(2022-) Szapáry Klub Szolnok alapító és elnökségi tagja

Kiemelten fontosnak tarja a közművelődési szakma érdekképviseletét, érdekérvényesítését, identitásának erősítését, a fiatalok bevonását.

Rendszeresen részt vesz az országos szakmai szervezetek munkájában, előadásokat tart, és oktat.

Publikációk

Jász- Nagykun Szolnok Megyei Labdarúgó Kalauz (1992, 1993, 2000)

Szolnok Évkönyve (1992)

Ínyenctúrák Magyarországon (2003)

Publicum, szolnoki programajánló (2010- )

Elismerések

Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat (2016)

Pro- Archivo (2017)

Beke Pál-díj (2019)

Bessenyei –díj (2020)

Utoljára módosítva: 2024-04-12 15:10