Mészáros Szilárd

Életpálya

Született: Komádi, 1970. 02. 25.

Állampolgárság: Magyar

Foglalkozása: közművelődési szakember

Mészáros Szilárd magyar közművelődési szakember, 2013-tól a nyíregyházi Váci Mihály Kulturális Központ igazgatóhelyettese, 2014-től annak igazgatója, 2020-től a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Népművelők Egyesületének elnöke.

Mészáros Szilárd Komádiban született, a Nyíregyházi Kossuth Lajos Gimnáziumban érettségizett. A középiskola befejezése után a kereskedelemben helyezkedett el, három évig a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei ÉKV-nál dolgozott. 1991-ben egyéves sorkatonai szolgálatot töltött. A következő évben a kaszinók világát ismerte meg, egy évig krupiéként dolgozott.

1994-ben a Bessenyei György Tanárképző Főiskola művelődésszervező szak, nonprofit menedzser és PR kommunikációs menedzser szakirányú képzését végezte el, 1998-ban államvizsgázott.

1998-ban a Váci Mihály Városi Művelődési Központban kezdett el dolgozni, mint szakelőadó. 2001-től a Montázs Art Mozi és a főiskolával közös Cape Fear Filmklub szakmai irányítója lett. 2008-ban elvégezte a Nyíregyházi Főiskola informatikus-könyvtáros szakát. 2009 mérföldkő volt pályafutásában: a Krúdy Gyula Mozi art teremmé minősítése tartozott a feladatai közé. Ehhez kapcsolódva 2011-ben az Európai Unió szakmai előírásának megfelelő pályázatíró mesterkurzus képzést is elvégezte.

2011-2012-ben a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus „Gazdasági, vezetési és államháztartási ismeretek közművelődési intézményvezetőknek” akkreditált továbbképzési programját teljesítette sikerrel.

2013-ban lett a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatóhelyettese, 2014-től pedig igazgatója. Az intézméníy ez év végétől -irányítása alatt- vette fel az Agóra-funkciókat. A posztot jelenleg is betölti.

2020-tól a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Népművelők Egyesületének elnöke.

2021-ben a Debreceni Egyetem okleveles kulturális mediátor mesterképzési szakát sikeresen teljesítette. Ugyanebben az évben szerzett lovári B2 középfokú, komplex nyelvvizsgát.

Szintén 2021-től a Nemzeti Művelődési Intézet felkérésére oktatóként osztja meg tudását a közművelődésről.

Család

Szülei: Mészáros Sándor (+) és Tisza Mária, testvére: Mészáros Sándor (+)

Felesége: Mészárosné Nagy Anna, gyermekeik: Mészáros Petra (1999), Mészáros Máté (2004)

Munkásság

1998-ben kezdett el szakelőadóként dolgozni a nyíregyházi Váci Mihály Városi Művelődési Központban. Az intézményben néhány művészeti csoport és közösség szakmai felügyeletét kapta meg (pl. Szabolcsi Koncert Fúvószenekar és Majorette Csoport, Igrice Néptáncegyüttes, Fantom TSE, Ilco Klub stb.) Mivel a fúvószenekar szakmailag hozzá került, így rögtön bekapcsolódott a hagyományos újévi koncert szervezésébe is.

A színház 2000-ben beköltözött a VMK épületébe, ezért ekkor néhány kollegával átkerültek a Kölyökvárba.

Átvette a bábszínházi programok szervezését. Vasárnap délelőttönként matinéelőadásokat szervezett a régióban működő bábszínházak közreműködésével, de a határon túlról pl. Nagyváradról vagy Kárpátaljáról is bemutatkoztak bábcsoportok a Vasárnapi Bábszínházi Programok keretében.

A Montázs Art mozi és a főiskolával közös Cape Fear Filmklub szakmai irányítását 2001-ben kapta meg. A Magyar Mozgókép Közalapítvány, a Nemzeti Kulturális Alap és a Filmklubszövetség pályázatainak segítségével sikerült megteremtenie a mozi és a filmklub működésének anyagi hátterét. Sikeres tematikus sorozatokat, filmheteket, közönségtalálkozókat szervezett a főiskola oktatóinak közreműködésével, illetve neves hazai színészeket, rendezőket, filmesztétákat láttak vendégül.

Az intézmény vezetése közben megbízta a Kölyökvár szakmai irányításával.

Természetesen részt vett a Művelődési Központ közművelődési munkájában, rendezvényeinek szervezésében és lebonyolításában.

2009-ben átszervezést követően - Kölyökvár telephellyel - létrejött a Krúdy Gyula Art Mozi és Rendezvénycentrum.

A Rendezvénycentrum megkapta a Krúdy Art mozi működtetését és a nagyrendezvények közül a Nyíregyházi Nyár, a Nyírségi Ősz és az Adventi Programok szervezését.

Első feladatai közé tartozott a mozi art teremmé minősítésének elnyerésére pályázni a Nemzeti Filmirodánál, és az „art” törvény előírásainak megfelelően üzemeltetni a mozit, hogy részt vehessen a művészmozik fenntartásának támogatására kiírt pályázatokon. Tagja lett a szakmai szervezeteknek, így az Art Mozi Szövetségnek és a Mozisok Országos Szövetségének. Kiemelt feladata volt a pályázatok figyelemmel kísérése és elkészítése a közművelődési feladatok kapcsán is. Programjai megvalósításához több millió forint támogatást sikerült nyerni, elsősorban az NKA pályázati kiírásainak segítségével.

2012-től a Nyíregyházi Közgyűlés összevonta a Váci Mihály Kulturális, Művészeti és Gyermekcentrumot és a Krúdy Gyula Art Mozi és Rendezvénycentrumot és létrehozta a Váci Mihály Kulturális Központot. A mozi fenntartása is az új intézményhez került. Mészáros Szilárd elsődleges feladata továbbra is a mozi „art” törvénynek megfelelő működtetése lett. A művészmozi szakmai munkájának elismeréseként tagjai lettek a legrangosabb európai szakmai szervezetnek, az Europa Cinemas-nak. Ezt mindössze 9 mozi mondhatta el magáról Magyarországon! Pályázatai révén évi több ezer eurót kap az intézmény az európai filmszakmai szervezettől art vetítéseik támogatására. Szakmai programok megvalósítására és technikai fejlesztésekre az utóbbi években több tíz millió forint támogatást nyert.  Digitális vetítőberendezés beszerzésére, beüzemelésére is sikeresen pályázott, mely beszerzést 2014-ben valósította meg. A beruházás létrejöttével bármelyik kereskedelmi mozi technikai színvonalával felveszik a versenyt. A program bővülésével és a jobb színvonal miatt a nézőszám is emelkedett. Két évvel később újabb több millió forint támogatást nyert a digitális technika további fejlesztésére.

2013-tól igazgatóhelyettesként, 2014-től megbízott igazgatóként, 2014. március 1-jétől igazgatóként látja el feladatait, valamint irányítja és képviseli a Váci Mihály Kulturális Központot.

A Váci Mihály Kulturális Központ a megyeszékhely legnagyobb, legmeghatározóbb közművelődési intézménye, a helyi kulturális élet központja. A kívül-belül megújult épület 2015 januárjában egy világszínvonalú magyarországi ősbemutatóval nyitotta meg újra kapuit. A közel 400 fős hangversenyterem alkalmas színes kulturális programok (színházi elődadások, koncertek, előadó-, és táncestek, stand up comedy előadások) befogadására.

Az első emeleti Agóra Galériában már számos sikeres kiállítást rendezett. A képzőművészek és amatőr alkotók körében oly népszerű kiállítási helyszín az Agóra, hogy a földszinti aulában is folyamatosan kiállításokkal várjuk az érdeklődőket.

A szolgáltatások sorát felnőttképzési tevékenységgel is bővítették. Az intézmény a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény alapján engedélyeztetett képzések körében változatos képzési tevékenység folytatását tűzte ki célul.

A felmerülő piaci igényekhez rugalmasan alkalmazkodva folyamatosan fejlesztik képzési kínálatukat. Jelenleg egyéb „D” körös képzések (engedélyezett és szabadpiaci alapú) területén kívánjuk és tudjuk bizonyítani, hogy a nálunk tanuló felnőttek színvonalas szolgáltatásban részesülnek.

Néhány éve megújult az arculat is. A cél, hogy az intézmény programjai bekerüljenek a megye lakossága és a turisták által látogatott rendezvények közé. Ennek érdekében igyekszik minél hatékonyabb marketing munkát végezni és a nagyobb érdeklődésre számot tartó rendezvényeket megyei és országos médiában, műsorfüzetekben népszerűsíteni. Új arculattal, újszerű PR-tevékenységgel igyekszik megnyerni a város és a megye lakosságát, vállalkozóit.

2022-től az ismét megújult honlapon (www.vmkk.hu), illetve a megszokott Facebook- és Instagram-oldalon keresztül is tájékozódhatnak az érdeklődők az aktuális rendezvényekről.

A 2019-es év sok újítást tartalmazott a médiatevékenység terén, bevezetésre került ugyanis az összesített programokat tartalmazó plakát, melyben a központi intézmény és valamennyi tagintézmény rendezvényei is felsorolásra kerülnek, így a lakosság egyetlen szórólapon láthatja összesítve a havi programkínálatot.

Szintén ezévi fejlesztések közé sorolható, hogy a központi épület különböző szintjein infótábla lett kihelyezve, amely a vendégek könnyebb tájékozódását segíti. Valamint elkezdődtek a munkálatai a kulturális központ és a tagintézményeinek rendezvényeit és a bennük működő csoportok foglalkozásait bemutatni kívánó imagefilmnek. A film elkészültével az intézmény marketingtevékenységének erősítésén túl a lakosság is képet kaphat, hogy miről szól az agorafunkció, illetve láthatják, hogy milyen színes közösségi élet működik a helyi kulturális intézményekben. Emellett a videó talán abban is segítséget nyújthat, hogy a fiatalabb korosztály figyelmét is felkeltse.

A weboldal korszerűsítését követően a speciális, saját fejlesztésű terembérlet-rendszer is megújult és rendezvényfoglaló rendszerként működik tovább. Átláthatóbb, modernebb, könnyebben és gyorsabban kezelhető felületet kapott. A jegyváltási lehetőségek is bővültek irányítása alatt.

A központban és a hozzá tartozó intézményekben összesen közel 500 ezren veszik igénybe a szolgáltatásokat éves szinten, ami jóval magasabb a korábbi évek számainál. A csoportok létszáma, rendezvények száma, terembérletek, illetve az információkérők megkeresései is évről évre gyarapodnak, köszönhető ez a színvonalas programkínálatnak. A kulturális központ egyre inkább betölti az Agóra-jellegéből adódó multifunkcionális szerepét: a kínálatot a műfaji sokszínűség jellemzi, de a különböző események szervezésekor arra is nagyon figyel, hogy a legkisebbektől az idősekig mindenki megtalálja a neki tetsző programot. A családok rendszeresen beiktatják a hétvégi programjukba a vasárnapi matinét, amikor a kézműves foglalkozás mellett bábelőadás vagy mese várja a kicsiket. A szavaló-, és mesemondó versenyek is időről-időre kihívást biztosítanak a fiatalkorú lakosság számára. Sokan látogatják a kiállításokat: a magyar sajtófotók vagy az év természetfotói is kuriózumnak számítanak. Szívesen járnak az intézménybe az idősebbek is: a Szépkorúak Akadémiáján az őket érintő és érdeklő témák kerülnek terítékre, és mindig remek hangulatban zajlik a nyugdíjas Ki mit tud? elnevezésű rendezvény is, akárcsak a generációs vetélkedők. Emellett a VMKK aktív szerepet vállal a nemzeti ünnepek szervezésében, lebonyolításában, tartalmas programmal készül a Magyar Kultúra Napjára, és mindent megtesz azért, hogy Nyíregyháza és a megye kulturális életének motorja legyen. 

Tevékenységek

Számos új kezdeményezést, programsorozatot honosított meg hagyományteremtő céllal. Alapvető célkitűzése volt, hogy a rendezvényekkel minden korosztályt, réteget megszólítson, bevonzza az intézménybe.

A legkisebbeket -családjaikkal együtt– vasárnapi matinékkal, gyermekkoncertekkel, játszóházzal, rajzpályázatokkal várja a nyíregyházi Agóra. A fiatalokat tehetségkutatókkal, versenyekkel, a korosztályuknak szóló előadásokkal éri el. A felnőtteket magas színvonalú –esetenként világszínvonalú–, akár amatőr alkotók munkáiból nyitott kiállításokkal is fogadja. Lehetőséget teremt a könnyedebb, szórakoztató előadások látogatására, de pl. komolyzenei hangversenyeknek, tudományos előadásoknak, konferenciáknak is helyet biztosít az általa vezetett intézménykomplexum. A hagyományos Nemzetközi Ásványbörze mellett számos tematikus börzét is meghonosított (média és lemezbörze; képregénybazár; éremgyűjtő stb..) sikerrel. Az idősebb korosztály körében nagyon népszerű a Kelet-Magyarországi Szépkorúak Akadémiája című programsorozat. Az igényes szórakozást kedvelőknek indította el a legsikeresebb rendezvénysorozatot „Lehozzuk Önnek a csillagokat” címmel, mely színházi- és koncertélményekkel gazdagítja a közönséget.

Aktív szerepvállalással tagja a legnagyobb szakmai szervezeteknek, így a Kulturális Központok Országos Szövetségének, az Agóra Műhelynek, a Magyar Népművelők Egyesületének, az Art Mozi Egyesületnek, a Mozisok Országos Szövetségének, a Magyar Fesztivál Szövetségnek.

Vezetése alatt az Agora minden évben új programokkal, attrakciókkal vonzotta az érdeklődőket. A bevált, népszerű rendezvények mellett sokat újított a rendezvénypalettán, s ezek az új kezdeményezések még népszerűbbé tették a Váci Mihály Kulturális Központot.

Publikációk

Mágikus képek- kitáguló horizontok. A kulturális tanulás a művész mozik tükrében. Országos Neveléstudományi Konferencia, Nyíregyházi Egyetem, 2017. november 9-11.

http://onk2017.hu/wp-content/uploads/2017/10/Reszletes_program_20171030.pdf

Mozgókép és tanulás. A kultúraközvetítés új konstrukciója a művész mozik tükrében. Durkó Mátyás Konferencia, Debreceni Egyetem, 2018. június 28-29.

https://www.durkokonferencia.hu/szekcio-program/

Digitális technológia és polarizálódó filmterjesztés a nyíregyházi Krúdy Gyula Art Mozi tükrében. Szabolcs-Szatmár- Beregi Szemle, 2016. 2. szám, 96-104. old.

Mágikus képek- kitáguló horizontok. A kulturális tanulás a művész mozik tükrében.

http://onk2017.hu/wp-content/uploads/2018/04/ONK_2018_aprilis.pdf

Mozgókép és tanulás. A kultúraközvetítés új konstrukciója a művész mozik tükrében.

https://durkokonferencia.hu/_files/200001137-b4562b5511/Durko_abstract20180625.pdf

Innovatív megoldások a pandémia idején a nyíregyházi Váci Mihály Kulturális KözpontbanDurkó Mátyás Emlékkonferencia, 2022. 

https://durkokonferencia.webnode.hu/_files/200001795-eb88feb891/Durko_programfuzet2022.pdf

2014-től kiadója: a Váci Mihály Kulturális Központ programfüzeteinek, kiadványainak, a Váci Mihály Országos Túrafüzeteknek (2019)

Elismerések

Magyar Népművelők Egyesülete, egyesületi plakett (2022)

Utoljára módosítva: 2024-03-05 13:14