L. SImon László

Életpálya

Született: Székesfehérvár, 1972.03.28.

Állampolgárság: magyar

Középiskolai tanulmányait a fehérvári Teleki Blanka Gimnáziumban végezte, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanárképző Főiskolai Karán magyar–történelem szakos tanári oklevelet, a Bölcsészettudományi Karán pedig magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanári végzettséget szerzett. Később felsőfokú kulturális menedzseri, valamint a Szent István Egyetem gyöngyösi karán szőlész-borász mérnöki diplomát is szerzett.

Közéleti pályafutását 2006-ban kezdte meg a Fejér Megyei Önkormányzat képviselőjeként, egyben az Oktatási és Kulturális Bizottság elnökeként. 2009–2010 között a Magyar Rádió Közalapítvány Kuratóriumának elnökségi tagja volt. 2010-ben Fejér megyében a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselőjének választották. 2010 és 2012 között, illetve 2013 februárjától 2014 májusáig az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, 2011-től három éven keresztül a Nemzeti Kulturális Alap elnöke, majd alelnöke volt. A Nemzeti Kulturális Alap vezetőjeként új kollégiumi struktúrát és online pályázati rendszert hozott létre, és elindította a magyar könnyűzenét támogató Cseh Tamás Programot.

2012–2013-ban az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkári posztját látta el. Ebben az időszakban több reformra is sor került a kulturális területen, többek között a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvényben új fenntartói struktúrát és finanszírozási modellt sikerült bevezetni a vidéki közgyűjtemények életébe. 2013–2014-ben a Budai Várnegyed, a fertődi Esterházy-kastély és a Kúria megújításáért felelős kormánybiztosaként tevékenykedett. Feladata volt többek között a budai Várbazár felújításának irányítása, de kezdeményezésére valósult meg a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum külső felújítása is. Az egykori Honvéd Főparancsnokság épületének rekonstrukciós munkálatainak első ütemét kormánybiztosként irányította, mellyel a Főőrség és Lovarda épülete, illetve a Szent István-terem tervezési és rekonstrukciós munkáit is elindította. Munkája során számos műemlék felújítási munkálatában vett részt, kezdeményezésére újították meg a Szigligeti Alkotóházat (Esterházy-kastély) és a Szentendrei Régi Művésztelepet. Útjára indította továbbá a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával és az Örökség Kultúrpolitikai Intézettel együttműködve a múzeumokat népszerűsítő Mozaik Múzeumtúra programot is.

2014-ben a Fidesz–KDNP listáján újra parlamenti mandátumot szerzett. Rövid ideig a Gazdasági Bizottság alelnöke volt, majd két évig a Miniszterelnökség államtitkáraként elsősorban kulturális örökségvédelemmel foglalkozott. Több kormányzati program kidolgozása és elindítása fűződik a nevéhez; a Budai Várnegyeddel foglalkozó Nemzeti Hauszmann Tervé és a vidéki kulturális örökséget megújítani szándékozó Nemzeti Kastély- és Nemzeti Várprogramé, emellett elindította a Rómer Flóris Tervet és a Népi Építészeti Programot is.

2010-től tagja, 2014-től pedig – országgyűlési képviselői megbízatása végéig – elnöke volt az Országgyűlés Koreai–Magyar Baráti tagozatának, ebben a minőségében számos konferenciát, gazdasági tárgyalást szervezett.

2018 tavaszán újra országgyűlési képviselővé választották, ahol a Kulturális Bizottság alelnöki tisztségét is betöltötte. 2021. április 15-től a Magyar Nemzeti Múzeum megújításáért és a múzeumi integrációért felelős miniszteri biztosaként dolgozott egy éven keresztül. Sikeres pályázást követően, 2021. július 31-i hatállyal az emberi erőforrások minisztere a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójává nevezte ki.

Munkásság

Húszéves kora óta publikál, kezdetben szépirodalmi folyóiratokban verseket, rövidebb prózai munkákat, recenziókat és kritikákat, majd esszéket, tanulmányokat írt. A hazai irodalmi életben is aktív részt vállalt: a Fiatal Írók Szövetségének egyik alapítójaként és egykori elnökeként, később pedig a Magyar Írószövetség titkáraként szolgálta az írótársadalmat. Jelenleg a Tokaji Írótábor elnökeként folytatja irodalomszervezői tevékenységét.

Eddig tizenhat könyve jelent meg, több közülük hazánk egyik legrangosabb irodalomtudományi könyvkiadójának, a Ráció Kiadó gondozásában, amelynek alapításában aktívan részt vett. Írói munkája mellett irodalmi folyóirat-, illetve könyvsorozat szerkesztői tevékenysége is jelentős. Irodalmi munkásságát 2004-ben Móricz Zsigmond-ösztöndíjjal, 2007-ben József Attila-díjjal ismerték el.

Oktatói tevékenységét 2005-től 2012-ig a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen óraadói státuszban végezte, de több szemeszteren keresztül az Eötvös Loránd Tudományegyetemen is tanított. 2016 óta a Kaposvári Egyetem (jogutódja: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem) címzetes egyetemi docense.

A képzőművészetek iránti elköteleződésének egyik eredménye a budapesti Magyar Műhely Galériának alapítása, amely ma a fővárosi képzőművészeti élet egyik elismert helyszíne. Az elmúlt évtizedekben számos kiállítást rendezett, legutóbb kurátora volt a 2021 szeptemberében megnyílt Bodajki Vadászkastély kiállításának, valamint az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás Központi Magyar Kiállításának is.

Tevékenységek

Lelkes lokálpatriótaként szívén viseli a velencei-tavi térség sorsát, legfőképpen a minőségi kultúrához való hozzáférést minden ott élő számára. E célból alapították meg a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskolát, amelynek munkáján keresztül aktívan vesz részt a Velencei-tó környéki közösségi művelődési élet alakításában. Hitvallása szerint, a helyi kisközösségek megerősítése nélkül nem lehet erős Magyarországot építeni.

Az edukáció mellett a velencei-tavi térségfejlesztés, a környéken található rossz állapotban lévő kulturális épületek felújítása és élettel való megtöltése is szívügye. Ezért megalapította a Velencei-tavi Kistérségért Alapítványt, amelynek révén számos kiállítóhelyet és műemléket sikerült felújítani, többek között a kápolnásnyéki Halász-kastélyt, a Katonai Emlékpark részeként működő Pákozdi Csata Emlékkiállítást, a Pákozd–Sukorói Arborétum Tájmúzeumát, a Vörösmarty Emlékházat, a gárdonyi Szent Anna-kápolnát, Vörösmarty Mihály egykori présházát, de zajlanak már a velencei Meszlényi-kastély renoválási munkálatai is.

Publikációk

Önálló kötetek

L. Simon László: (visszavonhatatlanul…), Árgus Kiadó – Orpheusz Kiadó, Székesfehérvár–Budapest, 1996. [versek]

L. Simon László: Egy paradigma lehetséges részlete, Magyar Műhely, Budapest, 1996. [kísérleti irodalmi kötet]

L. Simon László: met AMorf ózis, Orpheusz Kiadó, Budapest, 2000. [kísérleti irodalmi kötet, konkrét és lettrista művek]

L. Simon László: Secretum sigillum, Magyar Műhely Kiadó, Budapest, 2003. [fotóművészeti kötet]

L. Simon László: nem lokalizálható, Orpheusz Kiadó – Magyar Műhely Kiadó, Budapest, 2003. [versek]

L. Simon László: Hidak a Dunán. Esszék, tanulmányok, Ráció Kiadó, Budapest, 2005. [esszék, tanulmányok]

L. Simon László: Édes szőlő, tüzes bor. A Velencei-tó környékének szőlő- és borkultúrája, Ráció Kiadó, Budapest, 2005. [monográfia Lukács Lászlóval és Ambrus Lajossal közösen]

L. Simon László: Versenyhátrány. A (kultúr)politika fogságában, Kortárs Kiadó, Budapest, 2007. [esszék, tanulmányok]

L. Simon László: Japán hajtás, FISZ – Kortárs Kiadó, Budapest, 2008. [versek, saját illusztrációkkal]

Háromlábú lovat etető lány, Magyar Műhely Kiadó, Budapest, 2009. [Palkó Tiborral közösen, szépirodalmi szövegek Palkó Tibor Munkácsy-díjas képzőművész ceruzarajzaihoz]

L. Simon László: A római szekér. Kulturális politika – politikai kultúra, Ráció Kiadó, 2010. [esszék, tanulmányok]

L. Simon László: Személyes történelem. Esszék, Ráció Kiadó, 2011. [esszék]

L. Simon László: Szubjektív ikonosztáz, Ráció Kiadó, 2012. [képzőművészeti tárgyú esszék, tanulmányok]

L. Simon László: Polgári kultúrpolitika. Eredmények és dilemmák, Ráció Kiadó, 2014. [esszék, tanulmányok]

L. Simon László: Körbejárni a hazát. Esszék, Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, Budapest, 2017. [esszék]

L. Simon László: Ki viszi a puskát? Emlékezet és politika, Nemzeti Művelődési Intézet, 2020. [esszék, tanulmányok]

Idegen nyelvű kötet

Ednosztojno treperejki, fordította és az utószót írta: Paszkal Gilevszki, Matica Makedonszka, Szkopje, 2015.

Művészkönyv

ISBN 963 7596 26 7, Magyar Műhely, Budapest, 1997.

Hangoskönyv, CD

Japán hajtásElmondja: Blaskó Péter; Dubrovay László zenéjével, FolkEurópa Kiadó, 2008.

Fantomfájdalom, táncdráma, Librettó: Simon Péter, Zeneszerző: Kocsák Tibor, Rendező–koreográfus: Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház előadása, 2020. [zenei CD, valamint pendrive a zenével, az előadás tévéfelvételével, és a magyar-angol nyelvű katalógussal]

Katalógus, műsorfüzet

A tipográfia bűvöletében. Válogatás L. Simon László könyvborító- és folyóirat-terveiből, kiállításkatalógus, Szent Korona Galéria, Székesfehérvár, 2009. március 12–28.

Fantomfájdalom, táncdráma, Librettó: Simon Péter, Zeneszerző: Kocsák Tibor, Rendező–koreográfus: Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház előadása, 2020. [magyar és angol nyelvű színházi katalógus, benne a librettó szövegével]

Szerkesztések (könyvek)

Mozaik (Válogatás az ELTE Tanárképző Főiskolai Kar hallgatóinak írásaiból), ELTE Tanárképző Főiskolai Kar, Budapest, 1993. [Tallai Gáborral és Vilcsek Bélával közösen]

Irodalom (Főiskolai tanulmányok I.) ELTE TFK, 1994. [Arapovics Máriával közösen]

Irodalom és módszertana (Főiskolai tanulmányok II.) ELTE TFK, 1994. [Arapovics Máriával közösen]

Irodalmi művek szóetimológiai elemzése, ELTE BTK Magyar Nyelvtörténeti és Nyelvjárástani Tanszék 1994.

Vízállásjelentés, Magyar Műhely, Párizs – Bécs – Budapest, 1995. [vizuális költészeti antológia]

A Nyugat tartalomjegyzéke 1908–1941 I. Szerkesztette és összeállította: Dula Borbála, Majoros Etelka, Simon László, Universitas Kiadó, Budapest, 1997.
Elektronikus változat [Készítette: Király Péter]: Magyar Elektronikus Könyvtár: nwww.mek.iif.hu/nyugat.htm

Vizuális költészet Magyarországon II. Válogatás a 20. századi vizuális költészetből, Szerkesztette: Kovács Zsolt, L. Simon László, Felsőmagyarország Kiadó – Magyar Műhely Kiadó, Miskolc – Budapest, 1998.

Hallgatók a demokráciáért 1988–1998. A hallgatói mozgalom 10 éve, Szerkesztette: Bajnai Zsolt és L. Simon László, Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, Budapest, 1998.

Az olvasó – az olvasás. Irodalmi tanulmányok. A Fiatal Írók Szövetsége és a Doktoranduszok Országos Szövetsége 1998. november 25-én, az ELTE Tanárképző Főiskolai Karán megrendezett irodalomtudományi konferenciájának anyaga, szerkesztette Simon László és Thimár Attila, FISZ, Budapest, 1999.

Munkás, paraszt, értelmiség munkaverseny lázában ég. Agitatív antológiaköltészet Magyarországon 1945–1956, Korona Kiadó, Budapest, 2002.

Magyar Műhely: 40 év. Címlapok, fényképek, dokumentumok, Magyar Műhely Kiadó, Budapest, 2002.

„Nagy Pál vagy Pál”. A hetvenéves Nagy Pál köszöntése, szerkesztette: Simon László és Sőrés Zsolt, 2004.

Görbülő fény. A hetvenéves Bujdosó Alpár köszöntése, szerkesztette: Simon László, Magyar Műhely Kiadó, Budapest, 2005

A hetvenéves Papp Tibor köszöntése, szerkesztette: L. Simon László, Magyar Műhely Kiadó, Budapest, 2006.

Ezer év öröksége. Fejér megye múltjáról és jelenéről, szerkesztette: Simon László, Kiadja a Fejér Megyei Önkormányzat Európai Információs Pont és Turisztikai Nonprofit Kft.-je, Székesfehérvár, 2009.

Fejér megyei irodalmi emlékfal. Olvasókönyv iskolásoknak és felnőtteknek, szerkesztette: Simon László, Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány, Kápolnásnyék–Agárd, 2014.

Negyedszázad Fejér megye kertészeti és borászati kultúrájáért. 25 éves az agárdi Simon és Simon Kft., Az összekötő szövegeket írta és a kiadványt szerkesztette: L. Simon László, Simon és Simon Kft. Agárd, 2016.

Fejér megyei irodalmi emlékfal. Olvasókönyv iskolásoknak és felnőtteknek, második, bővített kiadás, szerkesztette: Simon László, Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány, Kápolnásnyék–Agárd, 2017.

Klebelsberg – Kornis – Hóman. A két világháború közötti kultúrpolitikusok székesfehérvári szobrai, szerkesztette: Simon László, Ráció Kiadó, Budapest, 2021.

Az Aba-Novák dosszié. Szöveggyűjtemény Aba-Novák Vilmos és Székesfehérvár kapcsolatáról, szerkesztette: Simon László, Ráció Kiadó – Városi Levéltár és Kutatóintézet, Budapest–Székesfehérvár, 2021.

„Egy a természettel” Vadászati és természeti világkiállítás. A központi magyar kiállítás katalógusa. szerkesztette.: L. Simon László, PAUKER Nyomdaipari Kft. Budapest, 2021

Utoljára módosítva: 2024-06-22 13:23